בחודש האחרון נבחרה לכהן כמהנדסת העיר לוד, גל גבריאל, שבשנה האחרונה שימשה כאדריכלית העיר לוד וממלאת-מקום המהנדס האחרון שכיהן בתפקיד.
ביוני 2020 החלה גל גבריאל את דרכה בעיריית לוד כאדריכלית העיר. ובחודש האחרון נבחרה לכהן כמהנדסת העיר לוד. אשר תוביל את מנהל ההנדסה עם ניסיונה העשיר בתחום.
גל גבריאל בעלת תואר ראשון באדריכלות מ'בצלאל'. ותואר שני בניהול ומדיניות עירונית אותו למדה בארה"ב עם התמחות בפיתוח עירוני מקיים ודיור בר השגה. את הידע המקצועי אותו רכשה במשך שנים רבות – היא מביאה לעיר לוד. כשלדבריה. "ההצלחה של לוד תהפוך לסיפור הצלחתה של ישראל". לתושבים היא אומרת: "בשנים הבאות תוכלו לראות את תוצאות העבודה הטובה".
גבריאל (46), נשואה ואם לשלושה, גרה בתל אביב. היא נולדה בשנת 1975 וגדלה בעיר חולון. להוריה שהיו אדריכלים במקצועם. לאחר השירות הצבאי כקצינה – שעיקרו היה בגלי צה״ל בו אף לקחה חלק בהקמת תחנת גלגל״צ המפורסמת. והחזרת ״הרדיו של החיילים״ – היא עבדה בחברת ״רשת״ ערוץ 2 כמפיקה. ולמדה לתואר ראשון באדריכלות ב'בצלאל'. אקדמיה לעיצוב ואמנות בירושלים הבירה.
לאחר שסיימה את לימודיה לתואר. התמקצעה במשרדים המובילים: משה צור אדריכלים ובוני ערים. ופלסנר אדריכלים בתכנון עירוני ובינוי מגורים. מסחר ותעסוקה ומוסדות חינוך.
תואר שני והתמקצעות בארצות הברית
בין השנים 2009-2014 עברה גבריאל להתגורר במדינת ניו-ג׳רסי שבארה״ב. שם רכשה תואר שני בניהול ומדיניות עירונית עם התמחות בפיתוח עירוני מקיים ודיור בר השגה. היא עבדה עם ארגון Habitat for Humanity – והייתה שותפה להובלת מיזמי התחדשות עירונית בתכנון מבוסס קהילה. התמחתה בבנייה מאופסת אנרגיה. ולימדה ארכיטקטורה באוניברסיטה בה למדה בניו-יורק.
לאחר חזרתה לישראל, עסקה בתכנון עירוני ובמדיניות עירונית. בין היתר, הייתה בצוות הליבה של כתיבת מדיניות הצל של עיריית תל אביב. וצוות התכנון של הרובע הצפון מערבי בעיר. במסגרת עבודתה עם אדר׳ תמי הירש ולימדה עיצוב עירוני בפקולטה לאדריכלות בטכניון.
בשנים 2018 עד 2020 הייתה מנכ״לית עמותת מרחב, התנועה לעירוניות בישראל. שם הובילה קידום תכנון עירוני מיטבי ברחבי ישראל. מהנגב ועד הגליל. במיזמים ייחודיים ופורצי דרך. שהביאו לביטוי ידע תכנוני מתקדם ומתודולוגיות תכנון משתף חלוציות בישראל. שיתופי פעולה בין הממשלה והשלטון המקומי. גיוס תקציבי פילנתרופיה לטובת מיזמים אלו והובלת הכשרות לראשי ערים. מהנדסי ערים ואנשי תכנון בתחומי העירוניות.
מביאה את הניסיון העשיר – ללוד
ביוני 2020 החלה את עבודתה בעיריית לוד כאדריכלית העיר ומנהלת אגף תכנון ועיצוב העיר. כאדריכלית העיר, הייתה אמונה על עיצוב העיר. ועל המרחב הציבורי כמרחב בר קיימא. על קידום וליווי לאישור התכנון והבנייה הציבורית על כלל היבטיה. לרבות קידום תוכניות בינוי ותוכניות עיצוב ופיתוח של יזמי הבנייה בעיר. והבאתן לאישור הוועדה.
כמנהלת אגף התכנון הייתה אחראית על תכנון העיר ובמסגרת זו עסקה בשנה האחרונה בקידום תוכניות ההתחדשות העירונית במתחמי רח' אילת, דוד המלך, שלמה המלך והצופים, והובילה את תוכניות הבינוי, העיצוב והפיתוח של העיר העתיקה, הרובע המערבי הבינלאומי, הס גולדברג ומגדלי המאה (הציונות).
תכנית גדולה ומשמעותית שהאגף עוסק בו בשנה האחרונה היא תכנית לוד דרום, הנפרשת בכל דרום העיר – מזרח מערב – מקריית הספורט, קריית החינוך רחוב יוספטל ועד החלקים הדרומיים של פרדס שניר שיתוכננו ויוסדרו באופן מפורט. התוכנית כוללת מתחמי בינוי, התחדשות עירונית, אסדרה קניינית ותכנונית ותוספת משמעותית של יחידות דיור, שטחי מסחר ותעסוקה ופתרונות תחבורתיים חיוניים בחלקים אלו של העיר.
חושבים על התושב בתכנון העתיד
בשנה האחרונה, הקימה גבריאל באגף תכנון העיר את המחלקה לתכנון חברתי ושימור מורשת, שמשימתה כפולה: להוות שער לציבור ולרתום קהילות עירוניות כשותפות לתהליכי התכנון בעיר ולעסוק בנושאי חברה ומורשת בתכנון עצמו, כמו תכנון מבוסס קהילה, תכנון מותאם לאנשים זקנים ועוד. בנוסף, היא הקימה תשתית למחלקת הקיימות במנהל ההנדסה אשר מובילה, בין היתר, את הכנת התוכנית העירונית למוכנות לשינוי אקלים ואנרגיה מקיימת בשיתוף עם גורמי מפתח רבים בעירייה ובעיר. בשנת 2021 מקדמת את היעד הציבורי ״מרחב ציבורי מזמין לעסקים ולקהילות״ ביחד עם מנהל אגף התפעול בראשות מנכ״ל העירייה.
מהיר ומקצועי – סטנדרטים חדשים בלוד
החל ממרץ 2021 כיהנה גבריאל כממלאת מקום מהנדסת העיר, מאז הקימה במנהל ההנדסה יחידה חדשה שמטרתה תכלול כלל הפרויקטים התכנוניים וההנדסיים בעיר על מנת להוביל לסטנדרט חדש בעיר של עמידה ביעדים ובלוחות הזמנים לאכלוס שכונות, והקמה מבעוד מועד של מוסדות החינוך ופיתוח המרחב הציבורי מראש. בתחום הרישוי, מקדמת התייעלות ארגונית וקיצור זמני הטיפול בבקשות, שהינו מתבקש, באמצעות, בין היתר שולחנות עגולים עם גורמי פנים וחוץ עירוניים למעקב ופתרונות חסמים.
היא משתפת, כי "על תפקידו של מנהל ההנדסה – להעניק ולנהל את שירותי התכנון, הרישוי, הפיתוח והבינוי ציבורי והפיקוח והאכיפה – של העירייה או מי מטעמה – לטובת שיפור איכות חיי התושבים ,לקידום הכלכלה העירונית והעסקים בעיר ולקידום תנופת העיר כמוקד משיכה לאוכלוסיות מגוונות, ברוח עידוד השקעות ויזמות בעיר, עיצוב סביבות חיים בריאות לכולם, בינוי ותשתיות בני קיימא, שקיפות ושותפות עם התושבים".
המסר לתושבי העיר: "ההצלחה של לוד – אות וסימן להצלחתה של ישראל"
מהנדסת העיר מציינת נרגשות כי ״בלוד מתרחש המהפך האורבני החיובי הגדול ביותר בישראל – גם בתכנון וגם במימוש; הקמת תשתיות עירוניות, פיתוח המרחב הציבורי, פיתוח תחבורתי, התחדשות עירונית והתרחבות העיר. מדובר בפיתוח העיר לצמיחה חכמה וגדולה וזהו אתגר מקצועי מרגש. אני מאמינה כי הצלחתה של לוד היא אות וסימן להצלחתה של ישראל. בעיר גם קיימות יוזמות ומתרחשים תהליכים גדולים וחשובים ברמה הלאומית. על כן, זוהי גאווה גדולה לקחת חלק מרכזי בתהליכים הגדולים והחשובים שקורים בלוד".
"בשנים הבאות – נראה תוצאות"
מהנדסת העיר היא דמות ראשית בהובלת חזון ראש העיר עו"ד יאיר רביבו והנהגת העיר לפיתוח העיר. "כמי שמכירה מקרוב ועובדת בשיתוף פעולה הדוק עם ראש העיר כבר למעלה משנה", היא אומרת, "אין לי ספק ביכולתה של העיר לקדם הלכה למעשה את היעדים השאפתניים והמרשימים שהציבה לעצמה".
"בשנים הבאות, תושבי העיר יוכלו לראות ביתר שאת את תוצאות העבודה הטובה שנעשתה בשנים האחרונות. אני מאמינה בעבודה ההדוקה והמשותפת עם המנהלים הבכירים בעיר הלוקחים כמוני ולצדי, חלק מרכזי בהובלת השינוי״.
נשקיע בלוד הוותיקה כמו בלוד החדשה
״למנהל ההנדסה תפקיד מפתח בשינוי הכיוון", אומרת גל גבריאל. "שאיפתי להוסיף ולקדם צעדים אופרטיביים לטובת עבודת מנהל הנדסה אשר יצטיין במקצועיות, בפתיחות ושקיפות, הקשוב לתושבי העיר ולצרכי העיר, לקהילות הרבות המבקשות לקיים כאן חיים שמחים, בריאים ומשגשגים בשכנות ועם עתיד משותף. אני מאמינה שעיר טובה היא עיר מתקדמת לכל תושביה, מקור גאווה לתושביה הרואים עצמם שותפים להצלחתה. בשנים הבאות, הצלחת העיר קשורה בקשר הדוק עם היכולת לקדם במקביל למימוש הן את הבנייה החדשה והן את מתחמי ההתחדשות העירונית. תהליכי ההתחדשות העירונית הם מטבעם ארוכים, ולכן חשוב במיוחד לפתח עבור התושבים בשכונות הוותיקות את כל התנאים להמשך חיים בעיר, השקעה ביופי ובשימושיות המרחב הציבורי, כך שיהיה בטוח, בריא ופעיל עוד בטרם התחדשות הנכסים הפרטיים.
כמו כן, יש לקדם בעיר עסקים קטנים שתועלתם לכלכלה העירונית חיונית. בלוד חסרים שטחי מסחר ונדרשת חשיבה קצרת טווח לצד ארוכת הטווח מהן הפעולות העירוניות שניתן ליישם ולנהל על מנת שהמרחב העסקי יחיה את המרחב הציבורי ויעצים את רמת השירות לתושבים בסביבת החיים בעיר״.
גל גבריאל מצטרפת לשדרה הניהולית הבכירה של עיריית לוד ולנשים המכהנות בתפקידי מנהלות אגפים, בהן: אורלי דהן – מנהלת אגף רווחה ושילוב חברתי, אורית עופר – מנהלת אגף התרבות, סנדרה כהן – מנהלת אגף משאבי אנוש, שירן בוקרה-ג'רבי – מנהלת אגף תכנון ופרויקטים, ואפרת אברהם – מנהלת אגף קהילה ושירות לתושב.
בהצלחה!
