רשלנות רפואית עשויה להכעיס ולהוביל למגוון מצבי קיצון, ועל כן לפחות טוב לדעת שניתן להגיש תביעה שמובילה לסכומי פיצוי משמעותיים, אם כי חשוב לדעת שאת התביעה לא ניתן להגיש מתי שרק רוצים, אלא כפי שניתן לצפות, גם פה חלה תקופת התיישנות. תוך כמה זמן אם כן ניתן להגיש את התביעה לפני שמפספסים את ההזדמנות, והאם אכן אין מה לעשות לאחר שחלף טווח הפעולה? לפניכם מידע חשוב שמרכז את עיקרי הדברים, אם כי מראש נציין שאין תחליף להתייעצות מקצועית מול עורך דין שבקיא בנושא, וזאת כי לרוב שיחה מעין זו אינה כרוכה בתשלום.
3 מקרים שמגדירים רשלנות רפואית
ראשית נרחיב מהי תקופת ההתיישנות, וזאת כי כשמדובר במקרה מורכב כגון רשלנות רפואית קיימים מספר פרמטרים שמשפיעים על אופי בחינת המקרה. באופן כללי ניתן להגיש תביעת רשלנות עד כ7 שנים מהיום שבו חל המקרה שהוביל לנזק המשמעותי. כמו כן, אם נגרם נזק משמעותי בעקבות טיפול רפואי, אך הנזק התגלה רק כעבור כמה שנים, הרי ש-7 השנים נספרות מהיום שבו התגלה הקשר שבין הטיפול הרפואי לנזק, אך זאת בתנאי שלא חלפו 10 שנים (מהיום שבו אירע הנזק). עוד מקרה יוצא מהכלל מתייחס לרשלנות רפואית שנוגעת לילדים. במקרה זה גם אם חלפו יותר מעשר שנים ממועד הטיפול, עדיין ניתן להגיש תביעה, כיוון ש7 השנים נספרות מהיום שבו הילד מגיע לבגרות – לגיל 18 (עד לגיל 25). מדוע? החוק מבקש לאפשר לילד שבגר לדאוג לעצמו, גם אם הוריו בחרו שלא להגיש תביעה.
כשהנתבע טוען להתיישנות המקרה
מה עושים אם מבקשים להגיש תביעה אך הנתבע טוען שהזמן חלף? במקרה מעין זה נהוג להעלות טענה דיונית שעוסקת בדבר התיישנות המקרה. בעת הדיון בית המשפט עובר על הטיעונים של הנתבע ומנגד בוחן כיצד התנהל התובע, כאשר גם הנסיבות האישיות של המקרה נכנסות לתמונה ונשקלות בקפידה. אם אכן נמצא שהתביעה התיישנה, הרי שהיא נמחקת מסדר היום ולא יתאפשר לדון בה.
פועלים בזמן ומקבלים ייעוץ מקצועי
לאור הדברים, נחדד שמרגע שמתבהר הקשר שבין השירות הרפואי (שאינו מיישר קו עם הנורמות המקובלות) לבין הנזק הגופני (או הנפשי), יש לגשת בהקדם הניתן לעו"ד ולברר אודות הכדאיות להגיש תביעה, ואם אכן נמצא שהנסיבות לטובתכם, ההמלצה היא להגיש תביעה בהקדם הניתן וזאת מכמה סיבות: גם פועלים במסגרת הזמן שהוקצבה, גם יותר קל להשיג את המסמכים הנדרשים ולגבות עדויות.
גם ניתן לצלם תמונות רלוונטיות שמעידות על הנזק, ובמקרים מסוימים הנזק שנגרם משפיע באופן משמעותי ולטווח ארוך על המשך שגרת החיים ודורש התמודדות והתנהלות יומיומית מול הרשויות, כמו במקרה של אובדן כושר עבודה. גם הזיכרון לגבי השתלשלות האירועים יותר חד וכמובן שגם הפיצוי המיוחל מגיע יותר מוקדם – פרמטר שעשוי לשנות את איכות החיים. מכאן שאין להתמהמה ואם המקרה בכול זאת התיישן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לרשלנות רפואית. בהצלחה!