גדרה היא הראשונה בישראל שהרימה את הכפפה והקימה קבוצת ריצה המשלבת גם אנשים עם מוגבלויות קוגניטיביות. הקבוצה, שנקראת "לרוץ ביחד" ומונה 15 בני נוער ובוגרים עם מוגבלויות, היא גם קבוצת הריצה הראשונה שרצה בתחרות בשיתוף עמותת "ספיישל אולימפיקס", המשלבת אנשים עם מגבלה קוגניטיבית התנהגותית בחברה באמצעות הספורט.
המועצה המקומית גדרה רואה בשילוב אנשים עם מוגבלויות כערך חברתי ראשון במעלה וכהוכחה לכך, היא הראשונה בארץ שבה הוקמה קבוצת ריצה של אנשים עם מוגבלויות קוגניטיביות, אותם מלווים חונכים והם ישתתפו בתחרות.
הקבוצה נקראת "לרוץ ביחד" והיא הוקמה בתוך שעות בודדות בלבד, לאחר שיחה של עדנה שחם, יו"ר אקים גדרה ומיכל שמעוני, סמנכ"לית ספיישל אולימפיקס-עמותה המשלבת אנשים עם מוגבלויות בפעילויות ותחרויות ספורטיביות, כאשר השיא הוא השתתפות בתחרויות בין לאומיות של ספיישל אולימפיקס.
למעשה, גדרה היא העיר הראשונה שהרימה את הכפפה והקימה קבוצת ריצה משלבת שתתמודד במירוץ גדרה השלישי, שיתקיים ביום שישי 20.12.19 בסימן 135 שנה להולדת המושבה. "מבחינתנו גדרה היא חלוצה של קבוצות הריצה של אנשים עם מוגבלות שיתחרו במרוץ וזה מודל שילכו בעקבותיו", אמרה עדנה שחם, יו"ר "אקים" בגדרה.
מיכל, מה מאפיין את הקבוצה ?
המאפיין הייחודי של הקבוצה שזו קבוצה משולבת בה אנשים עם וללא צרכים מיוחדים מתאמנים ומתחרים יחד. הסיטואציה פה היא win win לכולם. עד היום השתתפו רצים עם מוגבלויות באופן פרטני, כאן מדובר בקבוצה פורצת דרך וזו פעם ראשונה למעשה שקבוצת ריצה הוקמה וחבריה יתחרו תוך נשיאת מסר השילוב שמקדמת ספיישל אולימפיקס".
לדברי מיכל, בעקבות גדרה, קבוצות ריצה דומות נמצאות בתהליכי הקמה בנס ציונה, בתל אביב ויבנה ואף אמרה: "הבשורה תצא מגדרה ואני מקווה שגם יהיה לה נציג שישתתף בתחרויות החורף של ספיישל אולימפיקס בשוודיה ב-2021".
עדנה, מה עומד מאחורי הרעיון?
"מאחורי הרעיון עומדת המטרה להעלאת המודעות לספורט, לאורח חיים בריא ולתזונה נכונה. בנוסף, החיבור עם הקהילה- אחרי הכל, גדרה קהילה מחבקת והחיבור הזה נועד לקדם את הספורט המקצועי והתחרות מגיל 10 עד גיל 22. הריצה ביחד היא אמירה של שילוב".
ספרי על התהליך להקמת קבוצת הריצה.
"הועלו מספר רעיונות כיצד לשלב את האנשים בפעיל ולאחר שבחנו את האפשרויות, הוחלט על קבוצת ריצה. הם ירוצו כחלק שווה לכל דבר מהקהילה וזו כל המטרה לפי הסלוגן שבחרנו בגדרה כולם שווים. המוטו הוא משחקים יחד, חיים יחד. אם אנחנו מתמקדים ביכולות ולא במגבלה שלהם, אפשר להגיע לשוויון חברתי אמיתי. הסלוגן שלנו בגדרה הוא 'בגדרה כולם שווים' זה מה שיהיה כתוב על צמיד שיחולק במירוץ בגדרה".
רכזת המיזם מישהו "לרוץ ביחד" מטעם אקים גדרה, עופרה מוזס, (סא"ל במיל') ששימשה לאחרונה ראש ענף הדרכה בצה"ל בזרוע היבשה, הסבירה כי הפרויקט נועד לשלב ילדים עם צרכים מיוחדים בקהילה, ילדי אקי"ם ובכלל. "על כל רץ אחד (עם מוגבלות) יש שני חונכים בקבוצת הריצה. את האימון מעביר מאמן מטעם ספיישל אולימפיקס. "זה מקסים, המשתתפים מאוד מאושרים ושמחים והחיבור לקהילה הוא מדהים. גדרה קהילה מחבקת. המרוץ יהיה רגע השיא של הקבוצה הראשונה".
מיכל הוסיפה כי: "החברה תופסת את האנשים עם המוגבלויות כמי שלא יכולים ולא יודעים וברגע שרואים בריצה את היכולות שלהם, אתה פתאום תופס אותם כספורטאים לא כבעלי מגבלה. הספורט זו השפה האוניברסלית ומחברת בין כולם. החלום שלא תהיה הפרדה אלא חלק מקבוצות הריצה".
ראש המועצה המקומית גדרה, יואל גמליאל: "גדרה מובילה באיכות חיים, בעידוד הספורט ואורח חיים בריא וגם שילוב אנשים עם מוגבלויות בקהילה. בגדרה כולם שווים היא לא רק אמירה, מציאות קיימת".