מוקירים את זכרו של אלי כהן ז"ל. השר כץ: יש כאן סמליות מאוד גדולה, כשאנחנו שומעים על מנהרות החיזבאללה, אנחנו בונים מנהרות ורכבות של חיים. אלי כהן יהיה במרכז פרויקט הרכבת הקלה, כאשר עשרות מיליונים יסעו בכל שנה ברכבת ויחשפו לשמו. אלמנתו של אלי כהן, נדיה: "אלי היה בין מקימי הארץ והעם. הוא השאיר בי הערצה ואהבה אליו, במעט הזמן שזכיתי להכיר אותו".
מחווה יוצאת דופן. תחנת הרכבת הקלה (הקו האדום) המתוכננת ברחוב יוספטל בבת ים, תקרא על שם גיבור ישראל, אלי כהן ז"ל. כך הודיע שר התחבורה והמודיעין, ישראל כץ, בטקס מרגש שהתקיים אתמול בעיריית בת ים, בהשתתפות ראש העיר בת ים, צביקה ברוט, מנכ"ל חברת נת"ע, יהודה בראון ונכבדים נוספים.
בטקס העניק השר כץ אות הוקרה לנדיה כהן, אלמנתו של אלי כהן ז"ל, שנשפט למוות והוצא להורג בינואר 1965 בכיכר המרכזית בדמשק, באשמת ריגול לטובת ישראל. השר כץ ציין כי עברו למעלה מ-50 שנה מאז אלי כהן הוצא להורג ואנו נמצאים כיום בדיוק באותו מקום. לדבריו, האתגר שלנו הוא למנוע מאיראן לפתח מערכת צבאית שתאיים על ישראל מסוריה.
"אנו עומדים בפני אתגרים דומים מאז ועד היום. גם היום אנו מפעילים אמצעים לקבל את המודיעין הנכון, במטרה לשמור על ביטחונה של מדינת ישראל ולמנוע מאוייבנו לפגוע בנו. יש כאן סמליות מאוד גדולה כשאנחנו שומעים על מנהרות החיזבאללה, אנחנו בונים מנהרות ורכבות של חיים, כדי לאפשר לכל האוכלוסייה להתנייד ביעילות ובמהירות. אלי כהן יהיה במרכז פרויקט הרכבת הקלה, עשרות מיליונים שיסעו בכל שנה ברכבת יחשפו לשמו של אלי כהן", הוסיף השר כץ.
נדיה כהן שריגשה את כל הנוכחים בדבריה אמרה כי היא מתרגשת מאוד מהחלטת השר כץ לקרוא לתחנת הרכבת על שמו של בעלה המנוח. "אלי ראה בתפקידו שליחות, כלנגד עיניו עמדה טובת מדינת ישראל בלבד. אני מרגישה שאלי היה ממקימי הארץ והעם. הוא השאיר בי הערצה ואהבה אליו, במעט הזמן שזכיתי להכיר אותו. קשה לי להגיד, אבל בכיתי כשצפיתי בטקס חילופי הרמטכ"לים וראיתי אותם מתחבקים עם נשותיהם בסיום הטקס. שאלתי את עצמי מדוע אני לא זכיתי לחבק את בעלי, אבל כמו שאתם רואים, עכשיו אני מחייכת", הוסיפה נדיה.
אלי כהן נולד באלכסנדריה בשנת 1924, להורים שהיגרו למצרים מסוריה, והתבלט כבר בילדותו כתלמיד מצטיין, ספורטאי ומנהיג. בעקבות מבצע "קדש" גורשו אלי ומשפחתו ממצרים והגיעו ארצה בשנת 1957. בשנת 1960 אלי כהן מתגייס למוסד. סוריה שרויה באותה עת בחוסר יציבות פוליטי מסוכן, ומתקבלת החלטה להציב את אלי בדמשק. הוא נשלח לארגנטינה ובונה שם סיפורי כיסוי של איש עסקים מצליח ממוצא סורי, ובשנת 1962 מגיע לדמשק ומתחיל לבסס שם את מעמדו.
עד מהרה קושר אלי קשרים הדוקים עם צמרת הממשל והצבא, ומתחיל לשגר לישראל מידע אסטרטגי רב ערך. בין היתר השתתף אלי בסיורים ברמת הגולן, אז עדיין בשליטה סורית. הפרטים המלאים על פעילותו המודיעינית של אלי כהן עדיין חסויים, אך כדברי לוי אשכול, ראש ממשלת ישראל בעת מלחמת ששת הימים. "מעשיו של אלי כהן חסכו למדינת ישראל חטיבות רבות של חיילים והביאו מידע שלא יסולא בפז, שהביא לניצחון הגדול במלחמת ששת הימים".
בינואר 1965 נלכד אלי כהן ונשפט למוות. מאמצים בינלאומיים לא הועילו, וב-18 במאי 1965 הוא נתלה בכיכר מרכזית בדמשק. אלי הותיר אחריו את אשתו נדיה ושלושה ילדיו, ועם שלם המום וכואב.
התחנה שתיקרא על שמו של אלי כהן היא אחת מ-34 התחנות בקו הראשון של הרכבת הקלה, ("הקו האדום"). הקו, באורך 24 ק"מ שמתוכם 12 קילומטר תת-קרקעיים, יחבר את ערי גוש דן, מפתח תקוה דרך בני ברק, רמת גן, תל אביב, יפו ועד בת ים.
קו הרכבת אמור להיחנך בעוד כשלוש שנים. העבודות מתקדמות כמתוכנן ובקצב מהיר, בקרוב תסתיים כריית המנהרות. במקביל נבנות התחנות התת קרקעיות. בימים אלה מתבצעות עבודות בתוואי המסילה הטורקית באזור נווה צדק, ובמקטע העילי בבת ים, יפו ופתח תקוה.