רשות העתיקות קוראת לבתי המשפט להחמיר בענישה כנגד מי שמשתמשים בגלאי מתכות לחיפוש מטבעות עתיקים. "חייבים ליצור הרתעה חזקה נגד פושעים שחומדים וחומסים את אוצרותיה ההיסטוריים של הארץ"
232 מטבעות עתיקים אשר נגנבו מאתרי עתיקות שונים בצפון הארץ, נתפסו בשבוע שעבר בביתו של תושב כפר כנא במבצע של מפקחי היחידה למניעת שוד עתיקות ושוטרי תחנת כפר כנא. החשוד נעצר ונחקר בתחנת המשטרה ובימים הקרובים יועבר התיק להכנת כתב אישום.
מטבעות החל מהתקופה הפרסית במאה 5 לפנה"ס,
מתברר כי מדובר ב"עבריין חוזר", שכבר נתפס "על חם" בעבר פעמיים כשהוא חופר באדמה ומחפש עתיקות ללא היתר באמצעות גלאי מתכות. בשני מקרים אלו, הוא נשפט והורשע בבית משפט. בין המטבעות שנמצאו אצל החשוד, זיהו חוקרי רשות העתיקות מטבעות החל מהתקופה הפרסית במאה 5 לפנה"ס, עבור בתקופות ההלניסטית, הרומית והביזנטית, ועד לתקופה העותומאנית – מלפני 500 שנה בקירוב. המטבעות נתפסו כמוצגים משפטיים.
לדברי ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות בעתיקות: "חשוב שהציבור ידע כי כל חפירה באתר עתיקות או גילוי של עתיקות, גם בשטח פרטי, מחייבים דיווח מיידי לרשות העתיקות. מקומם שבשם בצע כסף יש מי שהורסים ופוגעים בעתיקות, ומונעים מכלל הציבור ליהנות מהמורשת ששייכת לכולנו".
לדברי ד"ר איתן קליין, סגן מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות: "מטבעות עתיקים הם פריטים בעלי חשיבות מדעית מיוחדת, שכן הם יכולים לתארך בצורה מיטבית ומדויקת הקשרים ארכיאולוגיים. לצערנו, אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת של אזרחים הרוכשים גלאי מתכות, הולכים ומחפשים מטבעות עתיקים באתרי עתיקות ללא היתר, עוקרים את המטבע מהקונטקסט הארכיאולוגי בו הוא הונח בעת העתיקה, ובכך פוגעים באופן אנוש בערכו המדעי. מטבע שנגנב מאתר עתיקות הנו פיסת מידע חשובה שתחסר בבוא היום כאשר ארכיאולוגים ירצו לבצע במקום חפירה ארכיאולוגית, ולמעשה מדובר בחלק חסר מהפאזל ההיסטורי של ארץ-ישראל".
מרשות העתיקות נמסר כי "מפקחי היחידה למניעת שוד עתיקות עושים לילות כימים על מנת לסכל את התופעה האסורה על פי חוק, של חיפוש עתיקות ללא היתר בעזרת גלאי מתכות. אנו קוראים לבתי המשפט להחמיר בענישה כדי ליצור הרתעה חזקה נגד פושעים החומדים וחומסים את אוצרותיה ההיסטוריים של הארץ. כך ניתן יהיה למנוע את הנזק שנגרם לאתרי העתיקות של ישראל – מורשת השייכת לכלל הציבור בארץ ובעולם".